loading

Novosti i događanja

Što financijska izvješća pokazuju ?
21 lip 2019

Što financijska izvješća pokazuju ?

Svaka organizacija ( poduzeće, obrt, udruga, zaklada, poljoprivredno dobro ili privatna praksa) je osnovana s nekim ciljem. Fizička osoba ili osobe koje su osnovale pravnu osobu (formu, organizaciju) su najprije postavile ciljeve a zatim su izabrale pravnu formu koja je po njihovom shvaćanju najprikladnija za ostvarenje postavljenih ciljeva.

U praktičnom životu postoje uspješne i neuspješne organizacije, tj. obrti, poduzeća, udruge, zaklade. U osnovi, uspješnima se smatraju one organizacije kroz koje su njihovi osnivači ostvarili svoje ciljeve, a neuspješne su one organizacije čija financijska izvješća pokazuju gubitak u poslovanju, bez obzira na postavljene ciljeve. 

Financijski rezultat pozitivan ili negativan, nije pokazatelj uspjeha, već je njegova mjera. Npr. vlasnik obrta je osmislio proizvod i uspio prodati sve što je proizveo (ostvario je svoj cilj) ali nije uspio naplatiti svoje račune, i mada je ostvario svoj cilj, njegov financijski rezultat je negativan a njegova poslovna organizacija neuspješna jer ne osigurava održiv razvoj.

Uspjeh ne ovisi o postavljenom cilju niti ovisi o vrsti organizacije. Zato kada neki obrt posluje negativno, prelazak u d.o.o. neće povećati njegov uspjeh, već naprotiv vjerojatnije je da će smanjiti izglede za izlazak iz teškoća.

Uspjeh jednostavno i najviše ovisi o tome koliko su uspješne odluke posebno one svakodnevne, koje donose osobe posvećene svom poslu u obrtu, d.o.o., udrugama i u bilo kojoj drugoj pravnoj formi, organizaciji. Naime, s postavljenim ciljevima može biti sve u redu, ali pod teretom ubrzane svakodnevice vidokrug može biti sužen pa tako i odluke koje bi trebale pridonijeti ostvarenju ciljeva, mogu biti donesene na temelju takve sužene slike tekućeg poslovnog događanja i djelovati na to da rezultati budu suprotni željenima.

Financijska izvješća pokazuju cjelovitu sliku koja uključuje priču o ciljevima, o odlukama i o stvarnosti kakva je kreirana aktivnostima ne samo osnivača koji su postavili ciljeve već i svih onih koji su uložili svoj rad i vrijeme u ostvarenje ciljeva. Financijska izvješća su mjera postignutog uspjeha i zato su važna. 

Financijska izvješća su važna jer pokazuju koliko poreza treba platiti na kraju godine, i zato se najčešće izrađuju posebno u malim poslovnim subjektima. Još važnije je  to što pokazuju cijelu sliku i međuodnose prava i obveza koji se kroz svakodnevno odlučivanje pomiču prema postavljenim ciljevima ili daleko od njih.

I najvažnije, financijska izvješća su važna jer pokazuju trend, smjer kretanja, i kao i u prometu automobilom potrebno je ponekad smanjiti brzinu ne zato da bi se sporo kretali već da bi bili sigurni da je vidljiva cjelovita slika a kretanje u željenom pravcu.

Financijski izvještaji pokazuju realnu sliku stvarnosti koja je najprije bila zamišljena u poslovnom planu, a zatim je kroz proces poslovanja postajala stvarna. Mnogi, posebno mikro poduzetnici vode evidencije o svom poslovanju, a računovođi prepuštaju onaj porezni dio kao zakonsku nužnost, ostavljajući po strani procese i odnose koji  tu sliku zapravo stvaraju.

Financijski izvještaji jedini pokazuju u kojoj mjeri je stvarna slika zamišljena a zamišljena slika stvarna; bez tih informacija proces donošenja odluka mada može bit dobar, prije ili kasnije dovodi do neželjenih rezultata. 

 

 

 

 

 

 

Financijska izvješća sadrže novčane izraze obveza, potraživanja, imovine ali i karakter njihovih promjenjivih međuodnosa.  

Trebate ponudu / Trebate savjet? Kontaktirajte nas

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija